• καλάθι Κόνιαρος
  • ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

asirtikoΕκπληκτική πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε μια έκταση που ξεπερνά τα 11500 στρέμματα. Λόγω της υψηλής οξύτητάς του αρώματος και της ευκολίας προσαρμογής σε διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα διατηρώντας το χαρακτήρα της, η ποικιλία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στη δημιουργία νέων αμπελώνων σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
Φυτό: είναι ζωηρό εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ικανοποιητικά ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες και στην ξηρασία. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι και κλαδεύεται στα 2-3 μάτια. Μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους εδαφοκλιματικών συνθηκών διατηρώντας τα αμπελουργικά χαρακτηριστικά και τις οινολογικές του ιδιότητες. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μέτρια έως μεγάλα, 350g κυλινδρικά, πυκνόρραγα, που κόβονται δύσκολα. Οι ράγες είναι μεγάλες 2,9g , σφαιρικές με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανο, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα εύχυμη , μαλακιά με ευχάριστη γεύση με 2-3 μάλλον μεγάλα γίγαρτα. Οι ράγες αντιπροσωπεύουν το 97,4% του βάρους των σταφυλιών.
Προϊόν: το κρασί του ασύρτικου χαρακτηρίζεται από υψηλό αλκοολικό τίτλο, υψηλή οξύτητα σπάνια για λευκό μεσογειακό οίνο, χαρακτηριστικό ευχάριστο άρωμα αλλά οξειδώνεται εύκολα, γι αυτό και χρειάζεται προσοχή στην οινοποίησή του.
 

ΑΣΠΡΟΥΔΑ ΣΕΡΡΩΝ

Λευκή ποικιλία της περιοχής των Σερρών.asprouda
Φυτό: Είναι πολύ ζωηρό, μέτρια παραγωγικό. Ξεκινά τη βλάστηση το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη, και ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 1-2 σταφύλια μέτρια, κυλινδρικά, πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι ελαφρά ελλειψοειδείς με φλοιό παχύ, ωχροπράσινου χρωματισμού και σάρκα νερουλή με 3-4 μεσαία γίγαρτα.
Προϊόν: το γλεύκος είναι φτωχό σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας.


ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

malagoyzia
Λευκή ποικιλία καταγόμενη από την Αιτωλοακαρνανία , η οποία καλλιεργείται στη Μακεδονία, και διάσπαρτα στη στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Φυτό: είναι ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη και το ωίδιο και ανθεκτικό στην ξηρασία. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 1-2 σταφύλια που κόβονται εύκολα, μεγάλα , ξεπερνούν τα 350γρ, κωνικοκυλινδρικά, πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μεγάλες, δισκοειδείς, με φλοιό λεπτό ως μέτριου πάχους, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα μαλακή εύχυμη, γλυκιά, ελαφρά μοσχάτης γεύσης, με 2-3 μεγάλα γίγαρτα.
Προϊόν: Η Μαλαγουζιά δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, αρωματικά.

ΚΟΝΙΑΡΟΣ


Ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται στο Νομό Σερρών.
010205
 Φυτό: Είναι πολύ ζωηρό, εύρωστο, μέτρια παραγωγικό και ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες. Πολύ συχνά εμφανίζει ανισορραγία και αραιορραγία. Διαμορφώνεται παραδοσιακά σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royal) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια. Ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Ξεκινά τη βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια, μέτρια περίπου 250g, κυλινδροκωνικά ως κυλινδρικά, πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μεγάλες, σφαιρικές ως ελαφρά ωοειδής, με φλοιό παχύ, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, νερουλή, μέτρια γλυκιά, αρωματική ιδιαίτερης γεύσης, με 2-3 μέτρια γίγαρτα.

Προϊόν: Τα κρασιά της ποικιλίας χαρακτηρίζονται από έντονο φαινολικό δυναμικό και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

CABERNET SAUVIGNON

cabernet sauvignonΦυτό: είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, την ευτυπίωση την ίσκα, τη φόμωψη, την ερίνωση και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία. Με ορισμένα υποκείμενα που απορροφούν άσχημα το μαγνήσιο, όπως το SO4 , εμφανίζεται πρόβλημα ξήρανσης της ράχης. Στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια. Ξεκινά τη βλάστηση αρχές με μέσα Απρίλη και ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Κάθε κληματίδα φέρνει 2-3 σταφύλια μικρά που δεν ξεπερνούν τα 150γρ, κυλινδροκωνικά, σχετικά πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μικρές, 1,2γρ σφαιρικές, με φλοιό παχύ ερυθρομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, συνεκτική, γλυκιά με ιδιαίτερη γεύση λίγο χορτώδη, αρωματική. Οι ράγες αποτελούν το 95% του βάρους του σταφυλιού και οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα το 18% του βάρους των ραγών.
Προϊόν: στο σωστό βαθμό ωριμότητας των σταφυλιών το κρασί της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα. Η υπερωρίμανση των σταφυλιών έχει αρνητικές επιπτώσεις στη οξύτητα και το αρωματικό δυναμικό. Στα κατάλληλα εδάφη και σε σχέση πάντα με το επίπεδο της παραγωγής, δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, υψηλό αρωματικό δυναμικό που εξελίσσεται κατά την παλαίωση, σώμα, κρασιά τονικά που πίνονται ευχάριστα μετά από μια παραμονή τουλάχιστον 20 μηνών στο βαρέλι.

CHARDONNAY

chardonnayΦυτό: Είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη, το ωίδιο, ιδιαίτερα στο στάδιο πριν την έναρξη του περκασμού, το μολυσματικό εκφυλισμό και την ξηρασία. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα ανθόρροιας και μικρορραγίας, όταν με τις καλλιεργητικές τεχνικές αυξάνεται η ζωηρότητα των πρέμνων. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό κορδόνι και κλαδεύεται σε 2-3 μάτια ή σε αμολητή, ανάλογα με τον κλώνο, την περιοχή, τις αποστάσεις φύτευσης και την επιδιωκόμενη παραγωγή. Η καλλιέργειά του απαιτεί συχνή παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπερωρίμανσης. Στις μεσογειακές περιοχές είναι προτιμότερη η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής σε δροσερές, όψιμες ζώνες, σε αμπελώνες με βόρεια έκθεση και σε εδάφη αργιλοασβεστώδη, ασβεστώδη, βαθιά. Ξεκινά τη βλάστηση νωρίς, στα μέσα του Μάρτη, γι’ αυτό και παρουσιάζει ευαισθησία στους πρώιμους ανοιξιάτικους παγετούς και ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Κάθε κληματίδα φέρει 2 σταφύλια μικρά, που δε ξεπερνούν τα 180γρ, πτερυγωτά, κυλινδροκωνικά, πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μικρές, σφαιρικές, με φλοιό λεπτό, χρώματος κίτρινου- κεχριμπαρί στην πλήρη ωρίμανση και σάρκα χυμώδη και γλυκιά.
Προϊόν: το κρασί της ποικιλίας παρουσιάζει ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, είναι λιπαρό, πλούσιο σε σώμα, αρωματικό, αλλά η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και η ποιότητα του είναι συνάρτηση της απόδοσης.

MERLOT

merlotΦυτό: είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στον περονόσπορο και τα τζιτζίκια και σχετικά ευαίσθητο στο βοτρύτη. Παρουσιάζει τάση για ανθόρροια και ανισορραγία όταν οι καιρικές συνθήκες κατά την άνθιση δεν είναι καλές (χαμηλές θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις) αλλά και λόγω υπερβολικής ζωηρότητας. Διαμορφώνεται σε αμφίπλευρο κορδόνι και κλαδεύεται σε 2-3 μάτια. Προτιμά εδάφη αργιλοασβεστώδη, δροσερά, βαθιά, ημιορεινών και ορεινών περιοχών όπου η ωρίμανση των σταφυλιών δεν είναι πολύ γρήγορη. Ξεκινά τη βλάστηση πρώιμα στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2 σταφύλια μέτρια, που δεν ξεπερνούν τα 250-300γρ, πτερυγωτά, κυλινδρικά, κανονικής πυκνότητας. Οι ράγες είναι μικρού ως μεσαίου μεγέθους, 1.5γρ, σφαιρικές ως δισκοειδείς, με φλοιό μέσου πάχους, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, χυμώδη γλυκιά, ουδέτερης γεύσης, με 2-3 μέτρια γίγαρτα. Οι ράγες αποτελούν το 95% του βάρους του σταφυλιού και οι φλοιοί με τα γίγαρτα το 11% του βάρους των ραγών.
Προϊόν: το κρασί της ποικιλίας αυτής είναι υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας, με σώμα, χαρακτηριστικό άρωμα, μαλακό, επιδεκτικό παλαίωσης.

SYRAH

syrahΦυτό: Είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στα ακάρεα, τα τζιτζίκια, το βοτρύτη, τους παγετούς της άνοιξης, την ξηρασία και τους ανέμους. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό κορδόνι, και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια ή μακρύ, αμολητή 5-6 ματιών, ανάλογα με τον κλώνο και την επιδιωκόμενη παραγωγή. Προτιμά εδάφη που εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία με νερό κατά τη διάρκεια του βλαστικού κύκλου. Η περίοδος περκασμός- ωρίμανση είναι πολύ σύντομη και μπορεί να οδηγήσει σε υπερωρίμανση, για τον λόγο αυτό απαιτείται σχολαστική παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2 σταφύλια μέτρια που πλησιάζουν τα 250γρ, κυλινδρικά, κανονικής πυκνότητας. Οι ράγες είναι μικρές, ωοειδείς με λεπτό αλλά ανθεκτικό φλοιό, μελανού χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, εύχυμη με ευχάριστη γεύση.
Προϊόν: ανάλογα με τον κλώνο, το κλάδεμα, το έδαφος και την περιοχή η ποικιλία αυτή μπορεί να δώσει κρασιά λιγότερο ή περισσότερο δυνατά, μέτριας οξύτητας με έντονο χρώμα, έντονα αρώματα που γίνονται συνθετότερα κατά την παλαίωση.

Κτήμα Νεραντζή, 15ο χιλ Σερρών Δράμας, Πεντάπολη, 62048, Σέρρες, 23210 24387, 6937138138, 6938661757
©copyright 2014 - Domaine Nerantzi, All rights reserved

Κατασκευή Ιστοσελίδων: www.webmaking.gr