nerantzi-logo

Ιστορία – ταυτότητα

Το 1988 δημιουργήσαμε το πρώτο κρασί της οικογένειας συνεχίζοντας την παράδοση των γονιών και των παππούδων μας. Μέχρι την δημιουργία της πρώτης εταιρίας το 1998 η παραγωγή ήταν για ιδία χρήση.

Το έτος 1998 δημιουργήσαμε την πρώτη μας εταιρία αξιοποιώντας τα 13 στρέμματα αμπελώνα που διαθέταμε στους Επταμύλους Σερρών. Το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί για την περιοχή των Σερρών, τη φημισμένη λεκάνη του Στρυμόνα είναι γεγονός.

Την περίοδο αυτή ξεκινά με δικές μας ενέργειες η καταγραφή των δύο Σερραϊκών ποικιλιών αμπέλου, της Ασπρούδας Σερρών και του Κόνιαρου, όπως και η αναγνώριση του τοπικού οίνου Σερρών. Είμαστε το μοναδικό οινοποιείο που εκπροσωπεί μια περιοχή με μεγάλη ιστορία στο κρασί, αυτή της λεκάνης του ποταμού Στρυμόνα με τα πέντε βουνά γύρω γύρω, πριν αυτός καταλήξει στη θάλασσα.

Η πορεία μας άλλαξε το 2003 με την απόφαση της Ευανθίας να ασχοληθεί με το κρασί. Ξεκίνησε μια πορεία αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα.

Η συνέχεια μας βρίσκει με την Ευανθία πρωτοετή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και με τα πρώτα βήματα αναβίωσης του φημισμένου αμπελώνα της Πεντάπολης.

Το 2006 ξεκινά η ανέγερση του καινούριου μας οινοποιείου στους αμπελώνες της Πεντάπολης.

Το 2007 γίνεται ο πρώτος τρύγος στην Πεντάπολη και αρχίζουν οι μεγάλες εκπλήξεις.

Οι διακρίσεις των κρασιών που ακολούθησαν : 7 χρυσά και 3 αργυρά μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό του Βερολίνου, 1 αργυρό στο Ντίσελντορφ και 1 χάλκινο στο Μονπελιέ της Γαλλίας, είναι τα πρώτα δείγματα.

Το πόσο παλαιά ιστορία είναι εδώ το αμπέλι και το κρασί κανείς δε το γνωρίζει. Οι πολλές ιστορικές αναφορές το βεβαιώνουν, αλλά αυτό που νιώθεις όταν έρχεσαι στον λόφο της Καλίντσας είναι τα άδηλα τα μη καταγεγραμμένα, τα μη ιστορικά. Νιώθεις τους αμπελουργούς των αιώνων να σε ευλογούν και να χαίρονται με τον έρωτά σου.

Η άνοιξη του 2014 μας βρίσκει με έναν ιδιόκτητο αμπελώνα που ξεπερνά τα 100 στρέμματα γύρω από το οινοποιείο και καλλιεργείται βιολογικά χωρίς λιπάσματα και εντομοκτόνα (ούτε βιολογικά). Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη φύση, ακαλλιέργητες εκτάσεις μέσα στο κτήμα και μια φυσική αρμονία που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές.

Από το 2012 υλοποιούμε την καινούρια αναβάθμιση του οινοποιείου με προσθήκη επιπλέον υπόγειας κάβας και χώρων γευσιγνωσίας και παρουσίασης αλλά και με την εγκατάσταση δικού μας χημείου για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων. Η Ευανθία χημικός και οινολόγος από το πανεπιστήμιο της βουργουνδίας συντονίζει την παραγωγική διαδικασία.

Ο τοπικός οίνος Σερρών είναι γεγονός. Οι Σερραϊκές ποικιλίες είναι καταγεγραμμένες και οινοποιούνται. Τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα μας βρίσκονται ήδη σε σημαντικές αγορές, όπως αυτές της Νέας Υόρκης, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Αγγλίας.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νεραντζής Μητρόπουλος είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής ειδικευμένος στην Πάλη. Διετέλεσε εθνικός προπονητής της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Είναι διδάκτωρ της πάλης και διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών. Η ενασχόληση του με την αμπελουργία και την οινοποίηση είναι ένας μεγάλος έρωτας που δημιούργησε το οινοποιείο.

 

ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ευανθία Μητροπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευσηστον τομέα των τροφίμων. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν στη Βουργουνδία, από όπου και απέκτησε το δίπλωμα Οινολόγου. Σήμερα είναι υπεύθυνη παραγωγής στο κτήμα, από το αμπέλι μέχρι την οινοποίηση και τις παλαιώσεις των οίνων. Παράλληλα με τη βοήθεια του χημικού εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου που υπάρχει στις εγκαταστάσεις μας, διενεργεί έρευνα πάνω στις άγνωστες των ποικιλιών που καλλιεργούμε αλλά και στις ιδιαιτερότητες των οίνων που παράγει το κτήμα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΑΓΚΟΥΛΗ

Η Κυριακή Δαγκούλη είναι Νηπιαγωγός-Παιδαγωγός. Ασχολείται με το καλλιτεχνικό κομμάτι του οινοποιείου και τη διακόσμηση.

 

 

Κτήμα Νεραντζή, 15ο χιλ Σερρών Δράμας, Πεντάπολη, 62048, Σέρρες, 23210 24387, 6937138138, 6938661757
©copyright 2014 - Domaine Nerantzi, All rights reserved

Κατασκευή Ιστοσελίδων: www.webmaking.gr